piektdiena, 2008. gada 23. maijs

Kas ir Kabala?

Okultās un slepenās zināšanas un mācības vienmēr saistījušas lielu skaitu piekritēju, kas vēlējušies izzināt nezināmā būtību, ieskatīties Gudrības dzīlēs, ko kādreiz atklājis Radītājs.
Neiesvētītie un nepiederošie centušies iekļūt to skolnieku rindās, kas spēj mainīt pasauli (vai realitāti ap sevi) acumirklī vai senā pagātnē, vai varbūt, neļaut notikt nelaimei nākotnē. Viņi meklēja mācību ap sevi un tālienē, neapzinoties, ka jēgas un būtības meklējumi jāsāk ar sevi. Šīs zināšanas tika cienītas un godātas tāpat kā maģija un okultisms, kas ir stipri saistītas. Turklāt, nevis neredzamām, bet gan pilnībā apskatāmām, reālām saitēm. Pie tamlīdzīgām mācībām pieder arī kabala.
Tulkojumā no senebreju valodas kabala ir teiksma, veltījums. Jau pašā nosaukumā, tādējādi, ietverts norādījums uz kādu noslēpumu, kas tika nodots no mutes mutē, no paaudzes paaudzē. Būtībā kabala ir Dieva izziņa un sevis izziņa, savas dzīves jēgas, vietas un misijas šai pasaulē atrašana.
Mācība ir mistisks jūdaisma atzars. Tā mīklainos tēlos apvienojusi sevī neoplatonisma idejas un viņa Dieva definējumu ( kā vienota sākuma un visa dzīvā saknes) ar gnosticismu un ticību simbolu pasaulei (kas apslēpta Grāmatā – Tora jeb Bībele). Kopš rakstisko mācību rašanās par Dievu, kalpošanu Viņam un Viņa godāšanu, ebreji rūpīgi pētījuši katru simbolu, tiecoties nekļūdīties nevienā burtā, nevienā simbolā.
Kā sena mistiska ebreju mācība, kabala, līdzīgi astroloģijai, balstās uz stingriem matemātiskiem aprēķiniem. Mācību iedala teorētiskajā un lietišķajā daļā un pamatā tā izklastīta divās grāmatās - kabalistiskās zinātnes pirmavotā: "Sefer Ietsira" - mācībā par Dievu un par pasaules radīšanu un skaitļu un burtu slepenās nozīmes atklāšanas gramatā - "Zogar".
Kabalas formulas, ar kuru palīdzību var paredzēt nākotni, izzināt apslēpto un radīt brīnumus, balsīta uz 22-iem ebreju alfabēta burtiem. Vēsturiski, šie 22 simboli tai pat laikā apzīmē arī ciparus. Tie parādījās grieķu alfabēta un arābu hieroglifu ietekmē.
Ar šo burtu un ciparu apzīmējumu palīdzību, visos laikos kabalisti tiekušies atklāt svēto tekstu patieso jēgu. Tika izstrādāti numeroloģiskie paņēmieni: gematrija, notarikons, temura.
Tieši tie arī ir kabalas formulu pamats.
Dievs iekļūst visā: viņš nosaka laika, telpas utt. nepieciešamību; pirmā Dieva emanācija ir darbīgais saprāts. No tā rodas un turpinās emanācijas ķēde no augstākā uz zemāko; pasaule ir mūžīga.