piektdiena, 2008. gada 23. maijs

Kabalas attīstības virzieni

Tātad, kabala - tā ir realitātes apjēgšanas zinātne. Tā palīdz cilvēkam apzināties sevi, pareizi noteikt un sakārtot savas iespējas un optimāli ietekmēt dabu, ārējo, fizisko pasauli tā, lai rezultātā radītu absolūto labumu visiem, neizjaucot harmoniju. Kabala - ir spēcīgs ierocis, bet tai ir jādarbojas tikai uzticamās un pieredzējušās rokās.
Šo ieroci dažādos laikos tiekušies pārņemt nemākuļi, attīstot visnegaidītākos kabalas zinātnes atzarus.

Tā, 17 gadsimtā, kad slepenā mācība tapa zināma burvju un alķīmiķu šaurajās aprindās un Vācijas neebreju starpā, izpētot pāris pamatprincipus, viņi mēģināja sakārtot dārgmetālu ražošanu ar kabalistisko zināšanu palīdzību. Turklāt viņi izmantoja kabalas simboliku un speciālos nosaukumus metālu apzīmēšanai. Zinātnieki pat rakstīja zinātniskos darbus, balstoties uz personīgo kabalas izpratni. Tomēr šos darbus ir daudz grūtāk uztvert nekā klasiskās kabalas grāmatas.

Vēl viens kabalas virziens - "enohiāņu". Tā radītājs ir Krakovas alķīmiķis un burvis Džons Dī un mēdijs Kellijs, kas palīdzēja burvim saņemt eņģeļu vēstījumus, kas bija rakstīti neepazīstamās valodās,un kuru atšifrēšanai bija vajadzīga atslēga. Un lūk, atklājot 19. gadsimta beigās angļu bibliotēkā traktātu, kas sarakstīts par šo tematu, Makgregors Mazers turpināja "enohiāņu" valodas izpēti, izmantojot citas atslēgas, tā veidojot "enohiāņu" kabalas jaunāku virzienu. Tā ir vēl sarežģītāka, nekā iepriekšējie varianti, jo neaptveramā haosā ir sasaistījusi jauno valodu ar senebreju valodu, piešķirot burtiem skaitlisku nozīmi un asociējot tos ar planētām, zvaigznājiem un elementiem.

Islāma sūfiji savā veidā pārstrādāja un papildināja mācību, radot Islāma kabalu, piesavinoties un piemērojot skaitliskās vērtības arābu alfabēta burtiem, uz kā bāzes, ar gematrijas paņēmieniem tika aprēķināta vārda saknes jēga

Anglis, mūsu laikabiedrs, burvis un unikāla kabalas speciālista skolnieks A. Kroulijs - Kennets Grants attīstīja tā saucamo Maat kabalu (Maat - senās Ēģiptes patiesības dieviete). Šis virziens mēģina atrast senās Ēģiptes dievību atbilstību kabalististiskajām Dieva īpašībām, kā arī mākslīgi apvienot jūdaisma kabalu ar seno ēģiptiešu kultūru.

Šausminošāko atzaru pārstāv "likantropiskā" kabala (likantrop-vilkacis). Žana Meina pārdomu auglis, kas savā veidā ir unikāls, sasaistījis pašas šausminošākās cilvēka fantāzijas izpausmes - vudu un kabalu. Turklāt, tā nav bezjēdzīga. Virziens paredz pabaigu jogas-kabalas simbiozi pietiekami netīrās izpausmēs.

Un, visbeidzot, nesen parādījās interesants virziens - fantastiskā kabala. Taču, to apstrīd daudzi sekotāji. Tās dibinātājs ir rakstnieks-fantasts Hovards Filips Lavkrafts. Pasaules, ko radījusi viņa ģeniālā iztēle, ir tik tēlainas un taustāmas, autors tik meistarīgi strādā ar šumeru mitoloģiju, ka daudzi piekritēji uzskata, ka Lavkrafts tiešām ir pārkāpis realitātes robežu, tā saucamo Bezdibeni.
Bet tomēr patiesā kabala, kas balstīta uz svētajiem jūdu rakstiem, ir un paliek pats pamats, droši vien pareizākais un vieglākais ceļš uz sevis, pasaules un Radītāja ieceru izpratni.

Nav komentāru: