piektdiena, 2008. gada 23. maijs

Kabalas skolotāji

Platons brīdināja savus skolniekus: "Nenododiet zināšanas tam, kas nepazīst to varenību".

Šodien katram ir iespēja apgūt kādu slepenu zinātni, pieņemot vai noliedzot tās pamatus, izkropļojot tos tā kā ienāk prātā. Tieši par to Aristotelis ir teicis: "Nenododiet zināšanas tam, kas nav to cienīgs, lai tās neizkropļotu, jo, ja zinātājs apmāca to, kas nav zināšanu cienīgs, viņš laupa zinātni un sagrauj to".

Ja jums palaimēsies sirsnīgi parunāties ar kabalistiem, kam ir liela pieredze, viņi katrā ziņā minēs Moše Rabīna vārdu, kas Sinaja kalnā saņēma rakstisko un Mutisko Toru - Mozu - Izraēlas tautas dižo pravieti. Tieši viņu uzskata par visaugstāko skolotāju nospiedošais vairākums, jo ar Moše Rabīnu runāja Dievs un Sinaja kalnā personīgi apmācīja viņu – stāstot par neskaitāmajām augstākajam pasaulēm, ko viņš ir radījis.

Tātad, pamatlicējs un nepārspēts speciālists dotajā zinātnes laukā ir tieši Bībeles Mozus, tas pats, kuru kristieši godā kā pirmo pravieti, tas par kuru stāstīts Bībeles sākuma nodaļās - visu laiku un tautu reliģiskajā bestsellerā.

Otrais mums zināmais kabalists ir Šiman Džohans, kas uzrakstījis fundamentālo kabalas darbu "Zogar". Interesanti, ka pirmie kabalas darbi tika sarakstīti aramiešu un senebreju valodā. Valodas nosaukums "ivrit" nenozīmē „ebrejs”, šis vārds apzīmē nevis nacionālo piederību, bet to, ka "cilvēks pārvietojas" jeb kustas.
Atcerēsimies, ka apzīmējums "ebrejs" parādījās Bībelē, kad Ābrams pieņēma Dievu un sāka virzīties kopā ar savas dzimtas ciltīm tālāk, uz tuksnesi. Viņa sekotāji, kas tāpat noslēdza derību ar Dievu, arī sāka saukt sevi par ebrejiem, Ābrama skolniekiem.
Balstoties uz to, ebreji ir ļaudis, kas mēģina apjēgt augstākās pasaules, virzoties arvien tālāk Dieva izziņā.

Šodien, sakarā ar neparasto popularitāti, kabalu mācās praktiski visā pasaulē izmantojot krievu, angļu valodā tulkotās grāmatas.
Kabalu var izprast un atklāt nevis ar primitīvu priekšmeta iezubrīšanu vai pasniedzēja lekcijas noklausīšanos. Viņa "nepaliek" prātā, kā parastās augstskolas kurss. Kabala atklājas tiem, kas patiesi vēlas apgūt to kā augstāko saprātu, kas glabājās dziļi dvēseles paslēptuvēs, ja nemākam to izmantot. Lūk, viņu arī atmodina dzīvei īstā kabala.To apgūt un mācīties nekad nav par vēlu, un nav ne vecuma, ne nacionalitātes ierobežojumu. Īstenam kabalistiskās literatūras meklētajam tās ir pārpārēm. Un katrā reģionā droši vien ir kāds, ka pēta šo agrāk tik slēpto zinātni, kopā ar savu skolotāju.
Ja ir patiesa vēlme - un Radītājs to izdzird, viņš sūtīs skolotāju, saskaņā ar kabalas stāvokli.
Izraēlā ir neliela sena pilsētiņa Cfāta, kur viduslaikos dzīvoja un mira šīs slepenās zinātnes vēl viens garīgais tēvs, rabīns Icsāhs Lūrija. Uzskata, ka šīs vietas jopojām apdzīvo viņa sekotāji un virspriesteru pēcnācēji. Ja, esot tur un redzot viņus, solīdos rabīnu tērpos un cepurēs ar 12 lapsas astu gabaliņiem (izraēla cilšu skaits), ja jūs nevarēsiet pateikt, vai jums ir vajadzīgas jaunas zināšanas, atmetiet šo ideju – tā nav jums domāta.

Nav komentāru: