sestdiena, 2009. gada 23. maijs

Nedaudz par vienu no pagājušā gadsimta noslēpumainākiem cilvēkiem

Eduards Liedskalniņš piedzima 1887. gada 10. augustā Rīgā, Latvijā. 26 gadu vecumā viņš saderinājās ar kādu 10 gadus jaunāku meiteni, vārdā Agnese. Viņš viņu dēvēja par savu patieso mīlestību. Agnese atcēla saderināšanos tikai dienu pirms došanās pie altāra.
Pieviltais Eduards, nu jau ar salauztu sirdi, apņēmās atlikušo dzīvi veltīt savas vienīgās mīlestības Agneses pieminekļa celšanai. Šodien tas ir kļuvis par vienu no pasaules iespaidīgākajiem un ievērojamākajiem veikumiem.
Par viņa mūža mīlestību stāsta arī slavenais Billijs Aidols (Billy Idol) dziesmā "Sweet Sixteen".
Eduarda garadarba nosaukums ir „Koraļļu pils” (sākotnēji viņš to bija nosaucis par „Akmens vārtu parku”). Nelaimīgais vientuļnieks Koraļļu pili uzcēla bez citu cilvēku palīdzības vai jebkādu tehnisku ierīču izmantošanas. Viņš izlietoja vairāk nekā 1100 tonnu koraļļu savas negaistošās mīlestības pierādījumam.
Eduarda darbu ievērojamu padara tas, ka viņš bijis tikai 152 cm garš un svēris nepilnus 45 kg, bet uzceltā pils ir vairāk nekā kilometru plata. Viņš pārvietoja milzīgos akmeņus, izmantojot tikai savas rokas un pāris necilu instrumentu, bet zināšanas par akmens kalšanu un apstrādi mantojis no savas mūrnieku ģimenes Latvijā.
Eduards dzīvoja Kanādā, Kalifornijā un Teksasā, bet pēc saslimšanas ar tuberkulozi nolēma pārcelties uz vietu ar labāku klimatu. 1918. gadā viņš devās uz Floridu, kur nodzīvoja līdz 1936. gadam. 1936. gadā viņš pārcēlās uz Homstedu un nopirka 10 akrus zemes. Turpmākos trīs gadus Eduards pavadīja, pārceļot jau gatavās pils konstrukcijas, izmantojot vecas kravas mašīnas šasijas, uz jauno dzīvesvietu 16 km attālumā.
Eduards ir dzīvojis ļoti vienkāršu dzīvi un nekad nav braucis ar mašīnu. Lai iegādātos pārtiku, viņš vienmēr devies ar riteni uz pilsētas centru, kas atradies gandrīz sešus kilometrus no mājām.
Akmeņus Eduards kustinājis tikai vakaros laternu gaismā. Pils sienās ir pat iebūvētas speciālas skatu lūkas, kas palīdzēja dīvainim sargāt savu privātumu.
Koraļļu akmens sienu sekcijas ir 2,5 metrus augstas, 1,2 metrus platas, 1 metru biezas un 58 tonnas smagas.
Lai gan Eduardam bija tikai četru klašu izglītība, viņš ir pamanījies ne vien uzcelt veselu pili, bet arī izgudrot pats savu elektrības ģeneratoru. Viņa prasme un neatlaidība ir salīdzināta ar seno piramīdu celtniecību.
Pēc nāves Eduards atstāja piecas brošūras „Grāmata katrā mājā” – savas pārdomas par trim tematiem: saldie sešpadsmit, mājas un politika. Trīs brošūras par elektrību. Bet viņa grāmatas par minerāliem, dārzeņiem un dzīvniekiem aplūko zemes radības dzīves ciklu.
1951. gada decembrī Eduards Liedskalniņš saslima. Uzlicis zīmi uz pils vārtiem: „Dodos uz slimnīcu” - viņš patiešām devās uz slimnīcu, kur pēc trīs dienām mira miegā 64 gadu vecumā.
Koraļļu pili mantoja viņa brāļadēls no Mičiganas. 1953. gadā pirms savas nāves viņš pili pārdeva kādai ģimenei no Ilinoisas. Vēlāk tika atrasta kaste ar Eduarda mantām un 35 100 dolāru, kurus viņš bija iekrājis, vadājot ekskursantus pa savu pili.
Eduards Liedskalniņš Koraļļu pili uzcēla 28 gadu laikā.
Principā zinto šo noslēpumu, nebūtu pārāķ grūti arī uzbūvēt Ēģiptes piramīdas.
Man ir pārliecība par to, ka Eduardam bija pieejama kāda slepena informācija, kas mums līdz šim brīdim nav zināma. Nevar 1 cilvēks ar patreizējām tehnoloģijām brīvi pārvietot 32 tonnu smagus bluķus. Pieļauju, ka mūsu civilizācija nav vēl pelnījusi zināt šo noslēpumu.
Jā, ko visu vien nevar paveikt sievietes dēļ!!!


Vairāk informācijas šeit
Piedāvāju noskatīties dokumentālo filmu par Eduarda mūža darbu.



2.daļa





3.daļa







Vēl viens video:

1 komentārs:

Unknown teica...

Nedaudz fascinē fakts ka viņš ir Latvietis :)